Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Thailand

Koronavirüs gelişmeye ve daha virülan hale gelmeye devam etmektedir.

2019-nCoV koronavirüs ilk kez Aralık 2019 da ortaya çıkmıştır. Bu hali ile ilgili henüz üzerinde yapılmış uygun bir klinik veya bilimsel çalışma olmadığı için birçok cevaplanmamış soru mevcuttur.

Koronavirüsün, konakçının dışında, yani yüzeylerde ne kadar süre hayatta kalabileceği hakkında da bir çok cevapsız soru bulunmaktadır.

İnfluenza virüsü, ortam sıcaklığına ve neme bağlı olarak dış yüzeyde 5 saatten 7 güne kadar herhangi bir şeyde hayatta kalabilirken, tipik olarak gastrointestinal sisteme saldıran norovirüsler, sıcak ve kuru koşullarda bile yüzeylerde dört haftaya kadar hayatta kalabilir ve çoğu dezenfektana karşı dayanıklıdır.

Tipik olarak, koronavirüs de diğer bir çok virüs gibi daha soğuk bir sıcaklığı tercih eder.

Virüsler tipik olarak aslında canlı organizmalar değildir. Aktif olması için canlı bir hücreye ihtiyaç duyan karmaşık biyo moleküllerdir.

Şimdiye kadar yeni koronavirüs ve hatta SARS virüsü üzerinde (yakın kuzeni), yüzeylerde ve  dış ortamda ne kadar süre dayanabileceğine dair hiçbir çalışma yapılmadı.

Koronavirüsün, çevrimiçi bir site aracılığıyla bir sağlık kuruluşu tarafından önerildiği gibi, yüzeyde sadece birkaç saat aktif kalabileceğini varsaymak yanlıştır. Bunun bilimsel bir kanıtı olmadığının ancak koronavirüs hakkında önde gelen bilgi kaynağı tarafından dile getirldiği iddia edilmektedir. Herhangi bir kişi bu tavsiyeye aykırı koşullarda enfekte olması durumunda, henüz bilimsel olarak tespit edilmemiş ve böylece zarara neden olmayacağına ilişkin bilgileri yaydığı için bu çevrimiçi siteye dava açmaktan çekinmemelidir.

  

Güvende olabilmek için, koronavirüsün yüzeylerde ne kadar süre hayatta kalabileceğini hala bilmediğimizden, enfekte olup olmadıklarını gösterip göstermediklerine bakılmaksızın insanlarla çok fazla temas eden alanları dezenfekte etmek en iyisidir.

Bunu yapmanın bir yolu da, OZON gazı kullanmaktır.

Ozon gazının SARS koronavirüsü öldürdüğü kanıtlanmıştır ve yeni 2019-nCoV koronavirüsünün yapısı SARS koronavirüsünün yapısıyla neredeyse aynı olduğundan, yeni koronavirüs üzerinde de çalışacağını söylemek nispeten güvenlidir. Hubei'deki Viroloji Enstitüsü'nde şu anda devam etmekte olan Çin dışında bugüne kadar yapılmış bir çalışma olmadığını kaydetti. Bu çalışmanın ilerlemesi, çalışmanın işe yaradığını ve çalışmanın bu haftanın sonuna kadar tamamlanması ve resmi olarak Virology dergisinde yayınlanması gerektiğini göstermiştir.

Ozon gazının SARS koronavirüsü yok edebildiğini gösteren 17'den fazla bilimsel çalışma var.

Ozon, oksijen atomlarından üretilen doğal olarak oluşan bir gazdır. Oksijen molekülü 2 oksijen atomundan oluşur. Bu oksijen molekülleri, şimşekli fırtınalar sırasında korona deşarjı veya Güneş'ten gelen UV ışığı ile atomlara ayrılır. Tekli oksijen atomları di-atomik oksijen moleküllerine yeniden gruplandırılmadan tek başına var olamazlar. Bu rekombinasyon aşamasında bazı atomlar gevşek bağlı tri-atomik oksijene dönüşecektir. Bu yeni moleküle Ozon veya O3 denir.

Ozon jeneratörleri normal havadan ozon yapabilir ve normalde oda dezenfektanları olarak kullanılır.

Ozonun antipatojenik etkileri onlarca yıldır kanıtlanmıştır. Bakteriler, virüsler, mantarlar ve birçok protozoa türünde öldürme eylemi, dünyadaki şehirlerdeki belediye su kaynaklarını dezenfekte etmede artan kullanımının temelini oluşturmaktadır.

Tipik olarak virüsler, kristaller ve makromoleküllerden oluşan küçük, bağımsız parçacıklardır. Bakterilerin aksine, sadece konakçı hücre içinde çoğalırlar. Ozon, virüsleri protein kaplamasından nükleik asit çekirdeğine dağıtarak virüsleri yok ederek viral RNA'ya zarar verir. Daha yüksek konsantrasyonlarda ozon, kapsid veya dış protein kabuğunu oksidasyonla yok eder.

Poliovirüs I ve 2, insan rotavrüsleri, Norwalk virüsü, Parvovirüsler ve Hepatit A, B ve A olmayan B de dahil olmak üzere çok sayıda virüs ailesi, ozonun virüidal etkilerine duyarlı olan birçokları arasındadır.

Ozonun virüidal etkileri üzerine yapılan çoğu araştırma çabası, ozonun çoklu bağ konfigürasyon alanlarında lipit moleküllerini parçalama eğilimine odaklanmıştır. Gerçekten de, virüsün lipit zarfı parçalandığında, DNA veya RNA çekirdeği hayatta kalamaz.

Zarfsız virüsler (Adenoviridae, Picornaviridae, yani poliovirüs, Coxsachie, Echovirus, Rhinovirüs, Hepatit A ve E ve Reoviridae (Rotavirüs) de araştırılmaya başlanmıştır. Bunlar, bir nükleik asit çekirdeği (DNA veya RNA'dan yapılmış) ve bir nükleik asit kaplama veya proteinden yapılmış kapsidden oluşur.Ozon, doymamış lipitler üzerindeki iyi bilinen etkisinin yanı sıra belirli proteinlerle etkileşime girebilir ve Aslında ozon kapsid proteinleri ile temas ettiğinde, protein hidroksitler ve protein hidroksitler ve protein hidroperoksitler oluşur, virüslerin oksidatlara karşı koruması yoktur.

Ozon jeneratörleri tipik olarak sadece eğitimli personel tarafından kullanılmalıdır çünkü insanlar için tehlikelidir. Ağzınızı, burun yollarınızı ve akciğerlerinizi kaplayan hücrelerinizi yok edebilir. Hücre mutasyonlarına ve kansere neden olabilir.

Küçük oda dezenfeksiyonu için küçük ozon jeneratörlerini kullanırken, zamanlayıcı olduğundan emin olun ve makine açıkken asla odada bulunmayın. Makine, pencereler kapalı olarak çalıştırılmalı ve yaklaşık 10 ila 15 dakika boyunca evcil hayvanlar da dahil olmak üzere odada canlı bir şey olmamalıdır. (bu küçük makinelerin daha düşük bir ozon hacmi çıkışı vardır, bu nedenle daha uzun bir süre tercih edilir.) 3 saat boyunca odaya girmeyin ve girdikten sonra bir maske takın ve tüm pencereleri açın ve önce yaklaşık 15 dakika havalandırın.

(PS: OZON, HERHANGİ BİR HASTALIĞI TEDAVİ ETMEK VEYA TÜM TEHLİKEYİ OLDUĞU GİBİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN KULLANILMAMALIDIR, SADECE ALANLARI DEZENFEKTE KULLANMAK İÇİN KULLANILIR)

 

Çin koronavirüsü salgını veya Tayland Coronavirüs senaryosu hakkında daha fazla güncelleme için "https://www.thailandmedical.news/articles/coronavirus"  adresini takip edebilirsiniz.

 

Bu makale ALINTIDIR.

Search